Stránky


Človek má právo pozerať na druhého zhora len vtedy, keď mu chce pomôcť vstať ( Gabriel Garcia Marquez)

nedeľa 31. júla 2011

Rozvážny (232/365)

Človek konajúci s rozvahou je ten, čo si všetko dobre premyslí. Koná opatrne a múdro.
Rozvážnosť je podľa Katechizmu katolíckej cirkvi kormidelník čností (auriga virtutum), lebo riadi ostatné čnosti tým, že im určuje normu a mieru (čl. 1806).
 Rozvážnosť si ľudia často mýlia  s inými pojmami. Často takýchto ľudí označujú ako pomalých, váhavých.
Aj môj syn si často vyslúži poznámky typu: "pomalšie to nejde?!" Najkritickejšie sú  pre nás úzke chodníčky, dvere do obchodov a pod. Vtedy sa málokedy stane, že by si človek nervózne stepujúci za nami nezahundral, šťavnato nezanadával, prípadne rovno nevrazil do Nikinka alebo do mňa.
Je mi z toho smutno. Všetci sa strašne ponáhľajú.
My nie. Vlastne preto, že Nikinko to rýchlejšie nevie. Ale som vďačná za to, že naučil aj mňa spomaliť. Všímam si vďaka tomu oveľa viac, a obaja si to užívame.
Je mi jedno, či je Nikinko "pomalý slimák" , ako ho trefne pomenovalo bystré dievčatko pyšne predvádzajúce svoje rýchle nôžky. (a námet na nové tričko bol na svete)
Som rada, že JE, že stojí na svojich nohách, a že na nich dokáže kráčať, hoci pomaly.... alebo rozvážne?

piatok 29. júla 2011

Malý chrobáčik vo veľkom svete

Cvičíme, cvičíme (230/365)

...denne aspoň chvíľku. Cvičíme, cvičíme, naberáme silu silu!

Po Nikinkovom otrase mozgu sme zas začínali znovu. Na naše šťastie nič nezabudol, "len" strašne zoslabol. Tak sme sa hneď po príchode domov z nemocnice poriadne zahryzli do cvičenia.
Cvičíme doma, cvičíme vonku a na moju veľkú radosť Niki naberá silu naozaj rýchlo.

štvrtok 28. júla 2011

Auto (inak) 2/2

Niki vie, že autá jazdia po cestách a vezú sa v nich ľudia. Tak ako sa my vezieme v tom našom.
Tie malé, hračkárske ale nejazdia. Nie v jeho malom svete.

U nás jazdí doma autíčkami po podlahe len maminka.





Niki na to nemá čas pre kontrolu podvozkov.

Autá patria zásadne kolesami nahor, veď inak by sa nimi nedalo pekne krútiť.

Tento druh zábavky by som u neho nenazývala záľubou. Je to skôr absolútna fascinácia.

Jeho napäté sústredenie a časté výbuchy vzrušenia dávajú tomu celému podobu obsesie.

Utvrdzuje ma v tom aj fakt, že inak nesústredeného  a nekoncentrovaného Nikinka pri tejto činnosti nič nevyruší , a to ani inak priam čarovne priťahujúce reklamy v telke, ktorým venoval jeden veľmi krátky letmý pohľad, počas ktorého sa na krútenie kolieskami neprestal sústrediť.




Jedinú úľavu mi prináša fakt, že keď Nikiho od podobnej činnosti vyruším, nenasleduje žiadny plač, hnev ani zúrivosť. Väčšinou si vyslúžim úsmev, objatie alebo bozk. Alebo aj všetko naraz. A Niki nemá problém rýchlo si nájsť inú činnosť. Taktiež ma teší, že vyslovene nevyhľadáva predmety, s ktorými by mohol takto tráviť svoj čas. Len využíva tú možnosť, keď na ne náhodou natrafí, niekto mu ich podá, ponúkne...
A aby jeho hra nebola taká monotónna, autíčka často nevyťahujeme. Samozrejme u nás prevažujú hračky, ktoré majú množstvo gombíkov, koliesok, páčok a rôznych posúvacích, krútiacich a stláčacích elementov. Inak ho hračka veľmi nezaujme. Snažím sa ale aspoň, aby mu hračky prinášali aj inú "radosť" okrem stereotypného pohybu- zvuky, hudbu. A ak má v sebe aj nejaký ten edukatívny prvok, snažím sa ho využiť... (aj keď sme sa toho zatiaľ veľa nenaučili)

Tieň (229/365)

Alebo ako to vidí Lucka (?)
 


Kto uhádne, čo skrýva tento tieň?

Áno, správne! Okrem iného aj fakt, že dnes konečne svietilo slniečko.

streda 27. júla 2011

Auto (tradične) 1/2

Nikinko má autá veľmi rád. Hlavne tie skutočné. A úplne najradšej červené. Všetky si pri prechádzkach po parkovisku rád obchytá - preskúša kvalitu plechov, čistotu spätných zrkadiel, pevnosť diskov. Ak sa ale medzi nimi objaví nejaké červené, zaručene všetky ostatné v tom momente zmiznú z dohľadu. Najlepšie pozná to svoje. Vždy keď ho zbadá, chytí ho cestovateľská túžba. Možno si tie červené autá mýli s tým svojim, a preto sa k nim vždy s takou neodbitnou nádejou doslova rozbehne.


Ak červené auto, ktoré nám drzo skrížilo cestu nie je zrovna to naše, jediné a posledné riešenie ako sa pohnúť z miesta je Nikiho od neho odniesť. Väčšinou sa to nezaobíde bez jeho hlučného nepochopenia. V takom prípade je najlepším liekom jedine to jeho auto


A ak mu ho aj otvorím, dieťatko sa ocitne nie v aute, ako by ste si mohli mylne myslieť, ale rovno v siedmom nebi :D


Jeho profi-štýl prezrádza, že on a jeho šikovnosť skúšajú naozaj všetko.


S dôležitosťou si svoju rolu užíva, veď toľko úžasných páčok, koliesok a gombíčkov sa len tak nevidí





Tieto fotky mi pripomínajú, žeby som si mala spraviť menšiu brigádku v interiéri auta ... tuším už máme na zajtra program. Niki sa teda už teraz môže tešiť ako si zas "zašoféruje" :D

Prší, prší , len sa leje! (228/365)

A Nikinko sa z toho veru nesmeje :(

POĎAKOVANIE

Aj tento rok sme mali možnosť pomôcť si finančne vďaka vašim 2% tám.  Ďakujem predovšetkým občianskemu združeniu Aktívny vozík, ktoré nám to umožnilo.

Poďakovanie patrí všetkým priateľom, známym aj neznámym, ktorí sa rozhodli darovať svoje 2% , ďalej všetkým tým, ktorí nám touto formou chceli pomôcť, ale nespĺňali zákonom stanovené minimum a nakoniec aj tým, čo našu prosbu šírili ďalej.


Osobitne chcem poďakovať, ľuďom, ktorí neváhali obetovať svoj voľný čas a energiu na to, aby vo svojom okruhu známych pozháňali viac darcov pre Nikinka. Boli to: Nikinkov starký a starká, ďalej Zuzana Beňová, Miroslav Smoleň, Tatiana Ližbetínová, Eva Kyzúrová, Miroslav Skočík, Anna Matulová a Gabriela Grešová.

Menovite samozrejme ďakujeme všetkým darcom dvoch percent:


Adamík Juraj
Antolová Alena
Beňová Zuzana
Bocko Samuel
Bridzinská Danica
Ďaďová Helena
Ferančíková Daniela
Furinda Stanislav
Furindová Janka
Gogoláková Valéria
Greš Ľubomír
Grešová Gabriela
Hanvald Vladimír
Hoghová Vilma
Hubčíková Daniela
Hubová Katarína
Chalupová Soňa
Ivan Pavol
Janák Peter
Janíková Katarína
Jánošková Elena
Jurčáková Ľubomíra
Jurovčík Štefan
Jurovčíková Mária
Kaliská Zuzana
Kiša Jaroslav
Kišová Margita
Kontrová Blanka
Kontrová Gabriela
Kormaňáková Katarína
Kostolná Lenka
Košút Milan
Kubačka Michal
Kubačková Zuzana
Labda Jaroslav
Labdová Lenka
Laššák Vladimír
Lenčucha Ján
Ližbetín Jozef
Lukáčiková Silvia
Malatinková Helena
Maslová Alena
Matějková Daniela
Matula Miroslav
Matula Peter
Matulová Anna
Mikuláš Milan
Mišovičová Magdaléna
Ondrek Miroslav
 Opartyová Zlatica
Oroš Miroslav
Oroš Jaroslav
Orošová Milota
Paško Milan
Petrák Michal
Protuš Milan
Pucmelová Anna
Sálusová Dana
Skočík Miroslav
Smoleň Miroslav
Stuchlý Jozef
Sucháňová Emília
Škuta Tomáš
Štigová Marta
Štít Marek
Štítová Silvia
Šuleková Marta
Tomčík Jozef
Urban Milan
Urbanová Juliana
Vajdulák Leonard
Vajduláková Zuzana
Vidličková Emília
Vihara Vladimír
Zápotočný Milan


Ďakujem aj darcom, ktorých mená na kópiách, ktoré mi boli doručené nefigurovali, a z podpisov sa nedalo prečítať ich meno. A taktiež pár darcom, ktorí si nepriali byť menovaní.

ĎAKUJEME ešte raz za to, že svojou kvapkou v mori pomáhate Nikinkovi zmierňovať dôsledky ochorenia, ale aj zlepšovať jeho zdravotný stav.

O presnej sume, ktorú sa nám podarilo vyzbierať , ako aj spôsobe jej využitia vás budem určite včas informovať. Určite to bude kúpeľný pobyt a pár pomôcok, ktoré by sme si inak nemohli dovoliť, a taktiež sa chystáme vyskúšať novú terapiu.

ĎAKUJEME!

Nikinko s maminkou





utorok 26. júla 2011

Ideálne prázdniny? (227/365)

Tak takto by rozhodne nemali vyzerať. Vonku zima a lejak, ešte aj vnútri naobliekaní a keďže chladné ráno toho veľa neponúka - pred telkou :(

Kto ho máte na dosah, pošlite nám prosím štipku tepla. Odmena vás neminie ( v nebi)

2 v 1

Tréning aj zábavu nám priniesla dnešná ( a nie len dnešná) prechádzka.
Dnes konečne prestalo pršať. Vybrali sme sa von hneď doobeda, keďže pri súčasnej premenlivosti počasia  sa nedá odhadnúť ako bude o 5 minút, nie to ešte poobede, keď sa malý vyspí.


Len čo sme dnes vyšli von spomenula som si na príhodu z pred pár dní. Milo vyzerajúca ( len vyzerajúca) stará pani  si na mne hlasno káravo zgustla, preto, že sa stala svedkom toho, ako malého ťahám preč od stĺpika. Pár sekúnd predtým ako to videla si totiž krpec zaumienil zlízať zo stĺpika jeho výšky všetku hrdzu, špinu, bacily a zatiaľ nepomenované humusy. Jeho lásku k stĺpikom všetkého druhu som tu už odhaľovala dávno, a tolerujem ju pokiaľ ich len chytá , prípadne objíma. Olizovať mu ich ale nedovolím, a to aj za cenu plaču a jeho zúrivých výstupov. Pani videla len polovicu toho čo sa odohralo , zjavne si čo-to domyslela a celé to prevrátila tak, že "to chúďatko malé nútim chodiť a trápim ho, priam týram, zatiaľ čo jej pozornému oku neušlo, že je zjavne choré a slabučké!" Niki totiž v záchvate zúrivosti podlamuje  kolená a snaží sa dostať na zem v dobrej nádeji , že ujde mojej krutej rodičovskej ruke, ktorá ho nekompromisne drží a nepustí.
Nuž, nevedela som ako reagovať. Ani teraz s odstupom času mi nenapadá nič rozumné a stručné ako vhodná odpoveď v danej situácii. Moc som sa s ňou nebavila.
Takto ale rozhodne nevyzerá dieťa, ktoré nechce chodiť alebo je do toho tyranským spôsobom nútené!

Niki občas prejaví nevôľu pri chôdzi vonku, keď ho vediem iným smerom akým by rád šiel on. Keďže nerozpráva, väčšinou pri tom mrnčí, zúrivo vrčí alebo plače. Len tak mi vie dať najavo, že chce ísť iným smerom. Pokiaľ sme von na prechádzke bez cieľa ako dnes, chodíme tam, kam chce on. Občas ale máme cieľ, hoci len blízky obchod potravín. Vtedy som tá "zlá matka" ktorá dieťa trápi, pretože sa ho snažím naučiť aspoň trochu tolerovať náš svet a jeho chod. A k tomu aj také nákupy potravín proste patria.

V zásade je ale Nikinko dieťa usmieváčik, a nie je až také zložité nalákať ho na iný objekt, cieľ, záujem. Takže metódu rázneho ťahu, prípadne odnesenia dieťaťa volím až vtedy, keď všetky vyskúšané nápady na zaujatie zlyhajú. Dnes napríklad postačili maminkine kľúče.
V poslednej dobe si zase veľmi zvykol na moju ruku, síce čiste ako psychickú oporu, ale mám pocit, že stále viac svojej váhy a rovnováhy prenáša na moju ruku a z pohľadu jeho fyzického vývoja ma to trošku znepokojuje. Tak od neho chcem, aby kráčal sám. Aj to ho dokáže vyviesť z rovnováhy. Zjavne nerozumie, prečo to od neho chcem a silou-mocou sa chce držať maminky.








Občas je z chôdze naozaj unavený, vtedy mu ale postačí nachvíľku si oddýchnuť

Čo ho vonku naozaj baví a zaujme sú vždy schody. K nim si bez problémov pekne sám zájde a veľmi rád ich aj zdoláva. Najradšej samozrejme s pomocou maminkinej ruky. Trošku pozabudol, že to už zvládol párkrát aj sám. Tak sme to dnes nanovo trénovali. Niki vôbec neprotestoval , mimoriadne sa sústredil a po ich zdolaní bol očividne spokojný so svojim výkonom :)






Celé to môžem zhrnúť asi len tak, že sú pre nás prechádzky skutočne nie len tvrdý tréning, ale aj radosť. Nikinko chodí rád, po akýchkoľvek terénoch a v akomkoľvek prostredí. V novom o to radšej, pretože si chce všetko preskúmať. Veľmi sa teší zo svojej samostatnosti, často aj dosť hlasno. Keby to tak nebolo, netrávil by na svojich šikovných nožičkách väčšinu dňa.
Milo vyzerajúcej starej pani by som dopriala menej vervy súdiť druhých na základe pár sekúnd a namiesto toho viac poznania. Možno by jej potom došlo, že v skutočnosti nikdy predtým nevidela dieťatko, ktoré by malo väčšiu radosť z každého svojho kroku.

pondelok 25. júla 2011

Ľudské telo- zdroj netušených možností (226/365)

Nikinko má mimoriadne rád teplo ľudského tela. Myslím, že mu v mnohých situáciách pomáha sa ukľudniť.
Preto sa rád túli, objíma a tiež sa s veľkou obľubou príde pováľať vždy, keď vidí niekoho ležať.
Vyskúša rôzne polohy a každú si svojim spôsobom užíva. Asi má pocit, že má navrch. Alebo má proste radosť z toho, že sa niekto znížil, aby mu mohol byť zoči-voči.
Nezabúda to pritom okomentovať veľavravnými povzdychmi.
A slastne pri tom priviera oči

Rovnako je jeho záľubou štúdium tváre :) Už dlho sa rád ľuďom dotýka tvárí. Je to taká jeho malá skúška priateľstva. Kto si nechá obchytať tvár je proste kamoš.


Najnovšie však tento koníček zveľaďuje a zdokonaľuje. Kým predtým mu stačilo pár dotykov, teraz  rôzne časti tváre doslova študuje, skúma, do detailov obzerá, skúša stláčať, poklopávať, škrabkať, hladkať...
Občas sú jeho pátracie akcie trošku bolestivé, zvlášť keď skúša stláčať napríklad očné viečko , hádam či nevydá nejaký pekný zvuk :D Prípadne keď svoje pazúriky nečakane zaryje do slizníc
Ja mu pritom neustále aj 100krát dookola opakujem názvy častí, ktorých sa práve dotýka v dobrej nádeji, že si z toho aspoň niečo zapamätá, a že jeho záľuba ho zároveň niečo naučí.
Pri mojej poučke "toto je pusinka" , sa Niki zvykne vášnivo vrhnúť na svoju obeť a svojim kúzelným spôsobom ju bozkáva.
Budem sa musieť naučiť hovoriť "to sú ústa"
A v ústach je šikovný jazyk
A silné zuby


A Nikinko je šťastný-prešťastný! A nekonečne ľúbi všetkých obetavcov okolo seba.
A celkom k tomu stačí jeden človek - poslúži napríklad ako najlepší vankúš alebo aj najlepšia hračka.