Stránky


Človek má právo pozerať na druhého zhora len vtedy, keď mu chce pomôcť vstať ( Gabriel Garcia Marquez)

streda 16. júna 2010

Prekvitajúce záľuby

Mostíkovanie

Toto sa Niki naučil už asi pred pol rokom. Príde ku gauču, otočí sa,oprie sa oň potom sa zošuchne tak, že sa  opiera len vrchnou častou chrbátika alebo krkom a nohy napne ako strunky, aby nespadol na zadok.Občas pritom podlamuje jednu nožičku v kolene. Moja snaha prilákať jeho pozornosť na nejakú zaujímavú činnosť  vtedy zlyháva. Keď ho z danej polohy vezmem, začne zúriť.  Niekedy to za celý týždeň nespraví ani raz a potom príde deň, kedy je tak schopný s malým prestávkami zotrvať aj pol dňa. Keď túto polohu ´vystrúhal´ pred našou rehabilitačnou, nebola z neho veľmi nadšená. Vraj mu to nemám dovoliť, no ale neviem ako na to.... Nahrádza si tým niečo? Pohyb? Alebo sa tým ukľudňuje? Netuším, nedarí sa mi na to prísť.

Hryzenie- najčastejšie kolien



Príčinu tejto v poslednej dobe mimoriadne častej činnosti si tiež neviem vysvetliť :(  Niki hryzie často , v hneve alebo aj len tak, keď skúša čo môže a tak. Neraz som už bola vyzdobená podliatymi odtlačkami jeho zubov; a nielen ja. Ale teraz začal hrýzť seba - do kolien. Keď sa zamyslím začalo to v období , keď sa nám konečne oteplilo a začali sme obliekať krátke nohavice.Ale to nevysvetľuje príčinu, prečo to robí. Hryzie sa skutočne poriadne a bolestivo, ostávajú mu na kolienkach riadne ryhy od vlastných tesákov; a aj napriek tomu,že vníma a cíti bolesť a vytrvalo pritom plače s tým nevie prestať. Nepomôže v takej chvíli ani keď mu dám cumel, kadejaké hryzátka ... proste nič. Vyskúšala som snáď už všetko. :(


Vykladanie a prekladanie nožičiek - radím do kategórie neškodných záľub


Začalo tiež s obdobím oteplenia a nosenia letného oblečenia. Niki to hádam pociťuje ako nejaké odľahčenie alebo oslobodenie od vrstiev oblečenia :D Nôžky si takto prekladá v stoličke keď papá, číta knižky hrá sa alebo robí čokoľvek, vonku v kočíku, v aute... hocikde a všade. Často sa zvykne hrať aj s nožičkou alebo prstíkmi. Chvalabohu si však nohu príliš nevykrúca, nehryzie, netyranizuje sám seba!


Spomenuté záľuby predvádza väčšinou vo chvíľach, keď mám inú činnosť a teda sa naplno nevenujem jemu. Sú chvíle, kedy sa vie krásne sám zahrať, ale občas to dopadne aj takto.Možno len práve nevie čo robiť,. nevie si nájsť činnosť a tak tým zaháňa nudu? Isté ale je, že sa vie do toho tak zahĺbiť, že ho nemožno vyrušiť. Je vo svojom tajuplnom svete a keď ho chcem z neho nasilu vytrhnúť vypukne to v záchvat zlosti.
Ak má pre mňa niekto nejakú radu, uvítam....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára