Stránky


Človek má právo pozerať na druhého zhora len vtedy, keď mu chce pomôcť vstať ( Gabriel Garcia Marquez)

nedeľa 31. júla 2011

Rozvážny (232/365)

Človek konajúci s rozvahou je ten, čo si všetko dobre premyslí. Koná opatrne a múdro.
Rozvážnosť je podľa Katechizmu katolíckej cirkvi kormidelník čností (auriga virtutum), lebo riadi ostatné čnosti tým, že im určuje normu a mieru (čl. 1806).
 Rozvážnosť si ľudia často mýlia  s inými pojmami. Často takýchto ľudí označujú ako pomalých, váhavých.
Aj môj syn si často vyslúži poznámky typu: "pomalšie to nejde?!" Najkritickejšie sú  pre nás úzke chodníčky, dvere do obchodov a pod. Vtedy sa málokedy stane, že by si človek nervózne stepujúci za nami nezahundral, šťavnato nezanadával, prípadne rovno nevrazil do Nikinka alebo do mňa.
Je mi z toho smutno. Všetci sa strašne ponáhľajú.
My nie. Vlastne preto, že Nikinko to rýchlejšie nevie. Ale som vďačná za to, že naučil aj mňa spomaliť. Všímam si vďaka tomu oveľa viac, a obaja si to užívame.
Je mi jedno, či je Nikinko "pomalý slimák" , ako ho trefne pomenovalo bystré dievčatko pyšne predvádzajúce svoje rýchle nôžky. (a námet na nové tričko bol na svete)
Som rada, že JE, že stojí na svojich nohách, a že na nich dokáže kráčať, hoci pomaly.... alebo rozvážne?

7 komentárov:

  1. Nádherné tričko..a díky Bohu, že chodí!! I když pomalu a rozvážně. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veroniko, kez by vsichni spomalili. Tricko je uzasne, Niky je uzasny a ty jsi skvela mama. A nezapominej na heslo : pomaleji, dale zajdes.
    :-* tesim se na vas

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň
    nikdy nepochopím ľudí, ktorý dokážu druhých ľudí "buzerovať" tým, že im niekto bráni v tom, aby išli rýchlejšie - neviem kam to spejeme je mi z toho na vracanie a to myslím úplne vážne už nám nie je nič "sväté". Som Vašou pravidelnou čitateľkou a tak úžasnú maminu som naozaj ešte nestretla. Zo začiatku som myslela, že bývate v Martine usudzujúc z jednotlivých obrázkov - nakoľko ja som z Martina a už 10 rokov žijem v Prešove a takto si niekedy popozerám čo je "doma" nové.
    Držte sa a prajem Vám všetko dobré - ukazujete ľudom že aj z "maličkostí" vie človek vyťažiť vo svojom živote veľa a obohacujú ho oveľa viac, ako všetko čo je v momentálnom svete dôležitejšie. Mima s rodinou

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mima, nebývame v MT (ale v DK), ale sme tam dosť často, preto odtiaľ máme aj veľa fotiek :) Teší ma, že môj blog má aj taký vedľajší význam ako osvieženie spomienok na rodné mesto :) Pozdravujeme rodinku a prajeme všetko najkrajšie!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. DK znamená Dolný Kubín? Někdy se na vás přijedu podívat. :-) Ráda bych Tě poznala.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Áno, Dolný Kubín :) Už teraz sa teším!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Těšíš se? To je fajn. Promyslím to. Napiš mi prosím, do mailu celou adresu a telefonní číslo: amelie00@email.cz Díky

    OdpovedaťOdstrániť