Stránky


Človek má právo pozerať na druhého zhora len vtedy, keď mu chce pomôcť vstať ( Gabriel Garcia Marquez)

utorok 3. mája 2011

Komunikujeme (143/365)

Istú dobu sme skúšali komunikáciu  pomocou piktogramov. Niki si síce obrázky so záujmom prezeral, ale mala som pocit, že si piktogramy nedokáže spojiť s reálnym obrazom.
Medzičasom som si všimla jeho záľubu v prezeraní si fotiek, na ktorých sám dominuje. Tak som z nich niekoľko, zachytávajúcich naše denné činnosti povyberala, vložila do osobitného albumu a album som nechala Nikimu na dosah.
Snažila som sa nič mu nevnucovať. Vždy keď si album sám zobral, som sa k nemu pridala, prezrali sme si spolu fotky a ja som mu rozprávala, čo na ktorej robí. Všimla som si, že fotkám naozaj rozumie. Reagoval na ne totiž priamoúmerne obľúbenosti prípadne neobľúbenosti danej činnosti.
Po čase som sa teda rozhodla fotky zalaminovať, aby ich Niki mohol brať do rúk po jednom a sám, a pritom ich nezničil. Doplnila som pár ďalších fotiek činností, ktoré sa u nás opakujú každodenne, priam rutinne a začali sme ich používať pred aj pri danej činnosti. Pred preto, aby Niki aspoň chvíľku dopredu vedel, čo sa ide diať. A priamo pri činnosti preto, aby sa mu lepšie zafixoval obrázok a spojil si ho v hlavičke s činnosťou.
Odkedy praktizujeme náš fotkový systém je Niki oveľa kľudnejší. Možno práve vďaka tomu, že mu vždy dopredu ukážem čo ideme robiť. Zatiaľ sa mi nesnaží sám pomocou fotiek niečo "povedať" . Možno sa k  tomu niekedy dopracujeme, možno nie.
Za obrovský úspech považujem už to, čo sme dosiahli.
Rastiem hrdosťou pri pohľade na Nikinka nebojácne kráčajúceho do kúpelne stískajúc v rúčke fotku, na ktorej si umýva zuby (mimoriadne neobľúbená činnosť). Fotku si položíme na umývadlo  tak, aby ju stále videl. A on, hoci s veľkou nevôľou  si nechá zúbky umyť, oči pritom neodlepí z fotky, a len čo mu utriem tváričku, fotku si znovu chytí do rúčky a hrdo a s úľavou vykročí z kúpelne von. Chcela by som v tej chvíli nazrieť do jeho hlavičky, aj keď..... asi približne viem, čo sa mu tam vtedy melie :)

A ktoré chvíle má Niki z celého dňa najradšej?

3 komentáre:

  1. Náádhera. Gratuluji k obrázkové komunikaci. My takto "jedeme" už od 2 let. Bez toho byl Jenda v našem světě ztracený.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To je opravdu velký úspěch! Mám radost, i my se takto snažíme ... ale mám pocit, že budu muset trochu přitvrdit a udělat v tom nějaký režim či pořádek. Nina se mi zdá vyčůranější a vyčůranější :o)

    Nikinko je velký šikula a nebojsa!!!! Posílám pohlazení!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veroniko, jsme strasne moc rada, ze Nikink otakto krasne napreduje. I u nas to fungovalo podobne. Tomivic rozumel fotkam nez piktogramum, ted jsme ve fazi, ze mam zalaminatovanou fotku i s piktogramem dohromady. Preju dalsi krasne uspechy.

    OdpovedaťOdstrániť